Luft til vann varmepumpe passer særlig godt til de som skal bygge en ny bolig eller bor i større boliger som blokker og i bygårder. Dette er fordi man gjerne at varme til boligen skal være så energieffektivt som mulig. Med en slik varmepumpe vil du kunne holde strømregningene nede og dermed heller bruke penger på andre ting, slik som et koselig grøntarealet, lekeplass for barna dine og andre ting som hører til bolig av litt størrelse.
Slik fungerer luft til vann varmepumpen
En luft til vann varmepumpe henter energi fra uteluften som varmer opp boligen inne via vannbåren varmesystemer slik som gulvvarme, radiatorer, tappevann og viftekonvektorer. Denne type varmepumpe gir deg 2,5 til 3,5 ganger så mye varme enn ved bruk av strøm, altså er det energieffektivit. Eneste ulempen er at du muligens trenger noe ekstern tilleggsvarme på de aller kaldeste dagene. Ellers fungerer varmepumpen bra og gir en god og jevn temperatur i boligen året rundt. Levetiden på varmepumpen er også lang, normalt sett opp til 15 år ved riktig vedlikehold og service.
Hva koster en varmepumpe?
Luft til luft varmepumper er de rimeligste varmepumpene på markedet, mens luft til vann koster noe mer. Hvor høye kostnadene er vil også avhenge av om du har vannbårne varmesystemer i dag, eller om du ønsker å legge nye vannbårne varmesystemer. Luft til vann varmepumper ligger på en prislapp oppimot 130 000 kr, men du vil i løpet av 6 til 10 år ha spart inn igjen investeringen gjennom lavere strømforbruk. Husk også at det er mulig å søke om stønad fra Enova, men sjekk dette på forhånd slik at du følger alle kravene for støtteordningen.
En annen fordel med luft til vann varmepumpe er at du kan kjøle ned boligen om sommeren, samt at varmepumpen dekker storparten av varmtvanns bruk. Du slipper også å måtte bore i hagen slik som væske til vann varmepumpe stiller krav til.
Siste kommentarer